pasirodo, po šitiekos laiko vis tiek ne visai dar susipratęs apie papročius čia esu... Buvau, iki vakar vakaro. Turbūt pati tipiškiausia vieta Amerikoj yra užkandinė(nebūtinai McDonaldsas, ar koks kitas fast food ,,restoranėlis"). Nuo jo ir turbūt reiktų pradėt kultūrinį pažinimą...
Hmz, bent jau Naujojoj Anglijoj(į viršų ir kairę nuo Niujorko) apsipirkimas vyksta Moluose. Ne tokiuose kaip mes įpratę - angarai su aprangos batų galerijom ir čiuožykla(kartingais, kaip girdėjau?) centre ar kažkokia panaši to modifikacija... Kažką panašaus į amerikonišką Molą pirmąsyk(ir vienintelį ne Amerikoj) pamačiau Rygoj - Mols. Tai U formos pastatas su stovėjimo aikštele centre. Ir į kiekvieną parduotuvę yra atskiras įėjimas. Ir svarbiausia, kiekvienas amerikoniškas molas identiškas savo struktūra.
Taigi, po šiek tiek apsipirkimo, šeima, pas kurią aš atostogauju, nusprendė, kad reik pavalgyt užkandinėj. Taigi, įėjom ir atsisėdom... Meniu su paveiksliukais - ot gerai, pagalvojau, užsisakysiu ką nors, kur porcija nėra 2,5 karto didesnė nei reik normaliam žmogui... Užsisakiau tokį hamburgerį, kur paveiksliuke atrodė kaip hamburgeris iš Happy mealo... Ir spraito.
Spraitą(atnešė normaliai didelį - 0,4 l), kaip lietuvis man rods, išgėriau beveik visą per pirmas 30 sek., pasilikau simboliškai prie dar atkeliausiančio hamburgerio. Taigi, laukiu sau hamburgerio, ir staiga padavėja eidama pro šalį:
,,Gal pripildyti?"
Aš galvoju, kas čia per šposai? ir kažką sumurmėjau lyg. Ir išsinešė mano spraito ,,likučius"...
Iškart, kaip tikras lietuvis(ne už mano pinigus gi čia valgau!) paklausiau šeimos:
,,Ar čia už dyką?"
Pasirodo, jo.
Vat tai tau ir Amerika.
Gerdamas savo antrąjį spraitą(šitą jau už dyką :O) sužinojau, kad vakaruose tai išvis stiklinės spraitams yra dydžio sulig mūsų kibirais, o šiaudeliai beveik kaip mūsiškės gaisrininkų žarnos...
Taaigi. Atnešė mėsainį. Jau nenustebau, kad buvo lygiai triskart didesnis nei paveiksliuke... Bet kažkodėl, kaip ir visi amerikoniški maistai užkandinėse, buvo skanus.
Bulvytės ir ne ką neamerikoniškesnės - jei reiktų suskaičiuot, tai druskos masė sudarytų gal kokį 20% bulvyčių masės... Nuo druskos, aišku, gert norisi, tad nesunkiai pribaigiu ir trečiąjį(už dyką!) spraitą.
Norom norisi pagalvot, kokio velnio tie amerikonai taip didina tas porcijas? Ar tai kokia konspiracija kieno nors, ar šiaip požiūris, kad kai gauni daug už nedidelę kainą, tai labai apsimoka, ir pasidaro skanu... Velniaižin.
Tokie vat kultūriniai pastebėjimai iš manęs,
fJ